Domov | O nas | Šmarski tamburaši

Šmarski tamburaši

Zvoki tamburic so v Šmartnem prisotni že od leta 1892, ko je Ivan Bartl zbral in vodil tedanjo tamburaško skupino. 
Kasnejših pisnih virov o delovanju tamburašev je malo in šele leta 1983 je takratna umetniška vodja domače folklorne skupine Javorje, Ida Dolšek, dala pobudo za ponovno ustanovitev tamburaške skupine v Šmartnem. Umetniško vodenje tamburašev je prevzela Urška Meglič, igrali so večinoma za spremljavo folklorne skupine. Kasneje sta vodenje prevzela še Marjan Janežič ml. in Janko Slimšek.


 
Od leta 2002 do decembra 2013 je orkester umetniško in dirigentsko vodila Helena Vidic, akademska glasbenica. Pod njenim vodstvom se je orkester razvil v enega najboljših slovenskih tamburaških orkestrov, kar potrjujejo odlični dosežki na državnih tekmovanjih. Leta 2008 so si prvič priigrali zlato priznanje in ohranjali visoko kvaliteto tamburaškega igranja do danes. Obiskali so tudi tamburaške in folklorne festivale drugod po svetu (Madžarska, Hrvaška, Bosna, Srbija, Črna gora, Avstrija, Italija, Francija, Litva, Češka, Slovaška).
Ob 20-letnici delovanja, leta 2003 so posneli in izdali zgoščenko. Ob 30. letnici delovanja so izvedli slavnostni koncert z naslovom Ne čakaj na maj. Z letom 2010 so začeli s projektom, ki se je tradicionalno vsako leto ohranil še do danes, Latino Martini.
 

 
Leta 2014 je dirigentsko palico prevzel Helenin brat Štefan Vidic. Člani orkestra se zavedajo pomembnosti ohranjanja te kulturne dediščine, zato vsako leto poskrbijo za učenje in uvajanje novih članov v orkester. Redno se udeležujejo vsakoletnih tamburaških tekmovanj in srečanj, tako v Sloveniji kakor v tujini, pri tem pa ohranjajo kakovost igranja.
V letu 2015 so posneli zgoščenko z naslovom Kva je to? z originalnimi tamburaškimi skladbami in priredbami skladateljice Helene Vidic in skladatelja Črta Sojarja Voglarja. Nekateri člani tamburaškega orkestra so se leta 2015 udeležili tamburaškega seminarja pod organizacijo JSKD in se kasneje povezali v Slovenski tamburaški orkester ter priredili dva koncerta v Sloveniji, nastopili pa so tudi v Dugem Selu na Hrvaškem. 
 
 
Člani orkestra so si karakterno in generacijsko precej različni, vendar jih povezuje skupna ljubezen do igranja in glasbe. S svojim raznovrstnim glasbenim repertoarjem dokazujejo, da tamburaška glasba ni le za potrebe folklornih ali ljudskih pesmi. Primerna je tako za starejšo kot mlajšo populacijo, z originalnimi tamburaškimi skladbami in priredbami klasičnih pa pritegnejo tudi zahtevnejše poslušalce.