Domov | Dejavnosti | Skupina MEDVODE - Preska, ...

Skupina MEDVODE - Preska, 19.09.2016


Kje telovadijo
: Preska, igrišče-ploščad med bloki, med Škofjeloško in Selanovo ulico

Kdaj: ob 8hOBVESTILA SKUPINE MEDVODE:


2017
_____________________________________________________________________________________
3.06.2017 - Sodelovali smo na festivalu "Medvode v gibanju"
V preteklih dneh se je v občini Medvode dogajalo veliko na športnem področju. Bila so predavanja na temo zdravja in zdravega načina življenja, predstavila pa se je tudi večina športov, ki se dogajajo v Medvodah, od cestnega kolesarstva, tenisa, odbojke na mivki,ulične košarke, balinanja. Izveden je bil tudi parakolesarski kriterij Medvod, plesne delavnice, rolkanje, namizni tenis in kot osrednji dogodek nočni tek na 5 in na 10 kilometrov.
Na Festivalu Medvode v gibanju sta sodelovali tudi obe telovadni skupini Šole zdravja v Medvodah. Na prireditvenem prostoru v centru Medvod smo imele svojo stojnico, kjer smo delile promocijski material in mimoidoče seznanjale z našo vsakodnevno jutranjo aktivnostjo, hkrati pa smo jih vabile k vključitvi v že obstoječi skupini, ali pa k ustanavljanju novih skupin .
V organizacijo nočnega teka je bilo vključenih 21 naših telovadk, za pomoč pri redarstvu. Bile smo zadovoljne, da kot ne čisto rosno mlade enakovredno sodelujemo na dogodkih, ki so bolj v domeni mlajših. Če bo priložnost, se bomo tudi v bodoče vključevale v podobne dogodke.
Tekst: Stanka Kozel

Spodaj smo pred našo stojnico:


Foto: Lara Vettorazzi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

marec 2017 - v telovadni skupini Preska- Medvode smo izvedli anketo. Ker smo v fazi vzpostavljanja nove skupine v centru Medvod, bo morda tudi to pripomoglo k boljši obveščenosti o koristih naše vadbe.
Rezultate ankete lahko pogledate spodaj:

Vsakodnevna  jutranja vadba na prostem (1000 gibov po dr. Grishinu)

Vadbena skupina Preska – Medvode

POČUTJE V SKUPINI PO 6 MESECIH VADBE 


V prostovoljni, anonimni  anketi je sodelovalo 24  udeleženk, ki so  vadbo obiskovale tudi v ekstremnejših  zimskih razmerah. 

Namen ankete  je bil,  ugotoviti počutje skupine po 6 mesecih vadbe,  tako  v fizičnem,  kot  v  socialnem pogledu. Udeleženke so bile v anketi  tudi povabljene, da  same predlagajo, kaj bi se dalo  izboljšati, da bi bila naša druženja še bolj učinkovita in zanimiva. 

Z anketo smo ugotovili:

                                                                                       pod 60 let                     1     

Starost udeleženk :                                                      60-70   let                   15      

                                                                                       70-80   let                     8    

                                                                                       nad 80 let                     0    

Obisk vadbe:                                                                 reden                           16   

                                                                                      z nekaj izostanki             8     

                                                                                      občasen                          0   

Počutje v skupini:                                                           dobro                          24  

                                                                                       zadovoljivo                    0 

                                                                                       neugodno                     0 

Prehladi  in  viroze glede na čas pred vadbo              manj                           14

                                                                                      ni sprememb                10

                                                                                         več                               0

Opažanja glede ravnotežja in stabilnosti:                 izboljšanje                    21   

                                                                                      ni sprememb                 3

                                                                                      poslabšanje                   0

Opažanja  sprememb glede gibljivosti, zatrdelosti v sklepih, bolečin ali drugih težav  na posameznih delih telesa:

Poslabšanja  ne zaznava nobena od udeleženk. Polovica (12 ) jih trdi, da čutijo izboljšanje v celoti, na vseh delih telesa, ki jih z vajami  aktiviramo. Ostale  opažajo  izboljšanje predvsem v predelu vratu, ramenskega obroča in hrbta, manj  je sprememb na rokah,  bokih, nogah. Pri nekaterih je manj težav pri sklanjanju , boljše je splošno počutje, nekaj  jih je v času vadbe zmanjšalo težo. Nekatere   udeleženke opažajo boljšo fizično  kondicijo in povečanje energije. Tiste, ki so že prej kje telovadile, zaznavajo manj sprememb, kar je logično. Najbolj pomembno pa je,  da  pri vadbi uživamo in da se v skupini dobro počutimo. Ker naš način vadbe pritegne tudi  ljudi, zlasti  starejše, ki se sicer organiziranih vadb drugje ne udeležujejo in ki se običajno tudi manj  gibajo, bi bilo koristno, da se vadba razširi še na nove lokacije, čim bliže ljudem. Vaditeljice smo pripravljene pomagati pri organiziranju novih skupin.

Splošne podatke in opažanja  udeleženk  sem zbrala vaditeljica Stanka.

                                                      V Medvodah, marec 2017

_________________________________________________________________________________________________

16.01.2017
- Naša skupina, ki jo med seboj imenujemo tudi »Korenine s Preske«, po naši himni, deluje v Medvodah od septembra 2016.

Najprej bi želele na kratko predstaviti naš kraj . Medvode so mesto na sotočju Save in Sore. Od Ljubljane so oddaljene 12.5 km v smeri Gorenjske. Za nas domačine so Medvode kraj, ki ga imamo radi in smo ponosni nanj, zlasti na čudovito naravo, ki nas obdaja z vseh strani. Medvode so zelena vrata v glavno mesto in obenem vstopna točka v prelepe Polhograjske Dolomite , ki nam nudijo neomejene možnosti pohodov in izletov v vseh letnih časih. V neposredni okolici je Zbiljsko jezero z jatami labodov in drugih ptic, ter mnogimi potmi za sprehode. V Nordijskem centru Bonovec v Preski pa se je možno rekreirati tako pozimi, kot tudi poleti. Pri nas človek res ne more biti neaktiven, saj nas narava nagovarja na vsakem koraku. Če vas bo pot kdaj vodila proti Gorenjski, ustavite se pri nas, oglejte si naše kraje in se spočijte, pa boste videli, da ne pretiravamo.

Sedaj pa k naši skupini. Kot že rečeno, vadimo od septembra 2016. Skupina je bila že takoj na začetku močna. Prvi dan nas je vadilo 34. V toplejših mesecih je bila povprečna udeležba med 35 do 45, pa tudi v dneh s temperaturo krepko pod lediščem nas prihaja vsak dan okrog 20. Postali smo res prijetna, pozitivno usmerjena skupina, ki ji ni nič težko. Vsako jutro po vadbi zapojemo našo himno, si povemo kakšno šalo, ena naših najstarejših udeleženk pa nam velikokrat pove kako modrost ali življenjski napotek, ki si ga je vredno zapomniti.

Postale smo že tudi »medijsko« prepoznavne. V lokalnem časopisu Sotočje smo se v simpatičnem prispevku predstavile v sliki in besedi. Na spletu pa je še vedno na županovi strani naša novoletna čestitka in županova prisrčna zahvala, kar nas veseli in na kar smo tudi ponosne.

Starostna struktura naše skupine je pestra, od 50 in nekaj let, do 80 in nekaj let. Zlasti občudujemo naše najstarejše gospe, ki enakovredno z mlajšimi vadijo, so vztrajne in vedno polne optimizma. Naša skupna želja je, da bi bilo še dolgo tako. Ob novoletnem kuhančku na zadnji dan vadbe v preteklem letu smo druga drugi iskreno zaželele predvsem zdravja, prijateljstva, volje do življenja in še veliko prijetnih druženj na našem igrišču.

Pa še nekaj moramo priznati. Kar malo smo razočarane, ker nam še vedno ni uspelo privabiti v naše vrste kakšnega gospoda, ki bi polepšal že tako imenitno skupino. Pa nič ne de, pomlad je pred durmi, jutra bodo vsak dan toplejša, pa ni vrag, da ne bi zvabile s toplega zapečka kakšnega korenjaka , da se nam pridruži.

No, to smo »Korenine s Preske«. Lepo pozdravljeni vsi, ki po Sloveniji skupaj z nami uživate v jutranji vadbi na prostem in še veliko telovadnih podvigov.

Zapisala: Stanka Kozel

11.01.2017

Utrinek z naše današnje telovadbe

Jutro 11.01.2017. Bleščeče, ledeno mrzlo, termometer na balkonu kaže -17. Za danes velja oranžni alarm zaradi nizkih temperatur. Kaj pa sedaj? Kako naj obvestim skupino, da danes ne bi telovadile. Nimam povezave z vsemi. Odločim se, da grem na igrišče in da obvestim tiste, ki bi slučajno prišle, da danes in do nadaljnjega ne telovadimo. Pa kaj sem zagledala? Na igrišču je 15 gospa, ki že vneto »migajo« in ki tudi pod razno ne mislijo brez telovadbe domov. Zavite v šale, v debelih kapah in rokavicah smo odtelovadile, zapele himno in se dobro ogrete odpravile domov.

Ponosna sem na nas, drage gospe in zelo vesela, da smo take kot smo, polne dobre volje, optimizma in želje, storiti nekaj zase. Prepričana sem, da bomo še dolgo skupaj, ker smo dovolj močne pri premagovanju ovir in dovolj trdne, da nam še tako neugodne okoliščine ne morejo preprečiti druženja.

Hura za nas in še naprej tako!

Vaditeljica Stanka


2016
_________________________________________________________________________________________________

11.12.2016

V glasilu Sotočje (priloga časopisa Gorenjski glas) je bil objavljen prispevek o skupini Preska.  Članek si lahko preberete TUKAJ.19.09.2016
- V sodelovanju z Društvom upokojencev Medvode, smo se dogovorili, da v ponedeljek, 19. septembra prične telovadit nova skupina v Medvodah. Skupina je lepo začela, saj jih prihaja že več kot 40. Tako, da se pripravlja že nova skupina, ki bo telovadila v bližini knjižnice.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.11.2016
- V sredo nas je obiskala predsednica društva Zdenka Katkič in vodila jutranjo telovadbo. Tak način komunikacije s skupinami pomeni popestritev in posredno krepi pripadnost ter povečuje pripravljenost na včlanjevanje v društvo. Tukaj je še naša himna. V celoti je avtorska. Besedilo sem napisala jaz, Stanka Kozelj, melodijo je ustvarila in nas naučila zapeti naša telovadka Marija Strajnar, na orglicah pa nas spremlja Nina Gvozdenovič.  lp, Stanka

HIMNA:
Mi smo korenine s Preske,
zdravje nam z oči žari,
na igrišču blizu doma,
zjutraj zberemo se vsi.

Radi pridemo v naravo,
radi telovadimo,
naša leta niso važna,
gube vse pogladimo.

Pridi sosed, kje se skrivaš?
h gibanju te vabimo,
na igrišču sredi Preske,
super se zabavamo.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------